Nie marnujemy jedzenia!

Nie marnujemy jedzenia!

NR 4 (20) 2019

16 października obchodzimy Światowy Dzień Żywności i Walki z Głodem, którego celem jest pogłębianie świadomości na temat globalnych problemów żywnościowych i wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem i niedożywieniem. Warto z tej okazji przeprowadzić zajęcia poświęcone niemarnowaniu żywności. Publikujemy scenariusz zajęć, które wprowadzą uczniów w tematykę i zwiększą świadomość co do wielkości problemu. Ponadto przeprowadzenie zajęć na ten temat wskaże dzieciom rozwiązania przyczyniające się do redukcji problemu marnowania żywności, które sami mogą wprowadzić lub zasugerować opiekunom.


Aż co trzeci Polak przyznaje, że zdarza mu się wyrzucać żywność do śmieci, na dodatek taką, która jeszcze nadaje się do spożycia. Natomiast według badań Federacji Polskich Banków Żywności, 1/3 całej produkowanej żywności ląduje na śmietniku – to niewyobrażalna liczba, bo aż 1,3 mld ton! W Polsce rocznie marnuje się blisko 9 mln ton żywności, to jest 25 tys. ton dziennie, a ponad 1000 ton co godzinę. Jednocześnie ubóstwem dotkniętych jest 2,5 mln osób w naszym kraju.

[ . . . ]

Aby przeczytać artykuł w wersji elektronicznej, musisz posiadać opłaconą prenumeratę w wersji PREMIUM lub PREMIUM+.

PODOBNE ARTYKUŁY

WYDAWCA

Tworzymy magazyny, publikacje oraz serwisy wspierające codzienną pracę specjalistów z różnych grup zawodowych. Chcemy przede wszystkim:

  • inspirować naszych Klientów do nieszablonowych rozwiązań,
  • dostarczać praktycznych podpowiedzi do skomplikowanych zagadnień,
  • wspierać w zawodowym rozwoju,
  • pomagać, uprzyjemniać codzienność i towarzyszyć w bieżącej pracy.

KONTAKT

618471134

biuro@semantika.pl

www.semantika.pl

ul. Żuławska 10, 60-412 Poznań
KRS: 0000470869, Sąd Rejonowy w Poznaniu,
VIII Wydział Gospodarczy KRS
NIP: 7773232650, REGON: 302483298

ZADAJ PYTANIE